fbpx
Wanneer stap je nou naar een relatiecoach?

Wanneer stap je nou naar een relatiecoach?

Vandaag de dag zien we veel coaches voorbijkomen; lifestyle coaches, business coaches, meditatie coaches, loopbaan coaches, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Stuk voor stuk interessant en voor verschillende mensen op bepaalde momenten ook hoognodig. Het taboe om naar een coach toe te stappen wordt kleiner, het wordt minder ‘gek’ of ‘bijzonder’ gevonden. Hulp inschakelen van een coach is simpelweg iets dat nu ook tot de mogelijkheden behoort. Maar hoe zit dat als het aankomt op relatiecoaching? Wanneer stap je nou naar een relatiecoach?

Is een relatiecoach een laatste redmiddel?

Vaak is het zo dat koppels relatietherapie of -coaching zien als een laatste redmiddel. Dat is jammer. Kleine irritaties zijn misschien minder urgent, maar uit de praktijk is vaker gebleken dat relatiecoaching dan juist veel kan opleveren. Wanneer de problemen ontstaan zitten we namelijk in een ander stadium dan wanneer we denken rijp te zijn voor een relatiecoach. Door er op tijd bij te zijn blijft ons wellicht een periode van verdriet, frustratie, onzekerheid en verwijdering bespaard en heeft de relatie een nog grotere kans van slagen.  

In hoeverre trekken we ook (op tijd) aan de bel wanneer het niet zo lekker loopt in onze relaties?

Het ontwikkelen van onze relaties gebeurt vaak niet in onze ‘comfortzone’

Hoe komt het dan dat we vaak pas ingrijpen wanneer een situatie onhoudbaar wordt? Dit lijkt simpel, wanneer we voor onszelf een besluit moeten maken om actie te ondernemen is dit een stuk eenvoudiger dan wanneer we samen tot die conclusie moeten komen. Vaak vraagt het van één van beiden de ander te confronteren met de boodschap ‘het gaat zo niet, we hebben hulp nodig’. Toegeven dat er iets niet lekker zit vraagt veel en is ‘eng’, want het is onbekend wat er daarna gebeurd. Terwijl hiermee eigenlijk de boel wordt opengebroken, waardoor de relatie een kans krijgt.

Dit ‘onbekende’ terrein ligt buiten onze comfortzone, maar juist daar is ontwikkeling en groei mogelijk!

Conclusie: we kunnen beter niet onnodig lang wachten

Hulp vragen is niet zwak, en is geen teken van ‘falen’. Sterker nog, het vergt ballen en het schept hoop en perspectief. Een onpartijdig en onbevooroordeeld extra paar oren en ogen, en begeleiding in de slepende, moeilijke gesprekken, zijn dingen die we onszelf mogen gunnen en die de moeite waard zijn. Met als doel die verbinding weer terug te vinden, waar we allemaal zo naar verlangen.

Ik ben heel benieuwd wat deze blog je brengt, laat je het weten in de comments?

Zou jij begeleiding willen in je relatie, schroom niet om (vrijblijvend!) contact met mij op te nemen via mijn profiel[email protected], en schrijf je in voor meer informatie op mijn website.


Gepost onder Coaching met de tags Relatiecoaching en Relatietherapie

door Justine Tierolff

Reacties