fbpx
Waarom mindfulness zo goed kan helpen bij het herstel van eetproblemen

Waarom mindfulness zo goed kan helpen bij het herstel van eetproblemen

Meditatie is allang uit het suffe geitenwollensokken-hoekje gehaald. Mindfulness is hot. Inmiddels word je allang niet meer raar aangekeken als je zegt dat je aan mindfulness of meditatie doet. En dat is maar goed ook, want ook de Westerse moderne wetenschap toont steeds meer aan hoe goed het voor je is om af en toe even ‘uit te checken’ bij je gedachten.

Hoe kwam ik aanraking met mindfulness

Zelf kwam ik voor het eerst in aanraking met mindfulness tijdens mijn tweede intensieve eetstoornisbehandeling. Het was toen (ruim 7 jaar geleden) een nieuwe therapie, Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) genaamd. Deze therapie werd voor mij al snel een van de belangrijkste therapieën van de week en heeft mij veel geholpen bij het herstel.

Wat is Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) precies?

Bij MBCT worden cognitieve gedragstherapie en mindfulness gecombineerd in één therapie. Bij cognitieve gedragstherapie sta je uitgebreid stil bij jouw gedachten in bepaalde situaties. Je gedachten zorgen er namelijk voor dat je bepaalde emoties voelt bij die gebeurtenis. Bij cognitieve therapie onderzoek je of de gedachten die je hebt reëel zijn en kloppen bij de situatie. Zo niet, dan ga je bewust nieuwe gedachten vormen, gedachten die wél helpend en reëel zijn.

Bij MBCT is er meer ruimte om de gedachten er gewoon te laten zijn, maar er wel met een onderzoekende blik naar te kijken. Hierbij wordt er onder andere gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen lichaamsbewuste oefeningen (body scan-achtige oefeningen).

Tijdens deze therapie leer je om jouw aandacht anders te richten, waardoor de negatieve gedachten niet meer de overhand nemen.

Het ‘monstertje’ in je hoofd

Bij meditatie leer je om even uit je automatische gedachtestroom te stappen en al die gedachten ‘van een afstandje’ lekker voorbij te laten drijven. Ook bij MBTC doe je dit, je leert om niet meer mee te gaan in de gedachten, maar ook om te onderzoeken welke gedachten helpend zijn en welke je maar beter voorbij kan laten drijven.

Een goede strategie die hieruit voortkomt is om de ‘innerlijke criticus’ te leren herkennen. Iedereen heeft wel een innerlijke criticus, echter heeft deze criticus bij een eetstoornispatiënt de gedachten volledig overgenomen in de vorm van het eetstoornis-monstertje. In dit geval ‘heb’ je geen innerlijke criticus meer, maar ‘ben’ je het. MBCT en gewone cognitieve gedragstherapie helpen je om die stem te analyseren en te gaan herkennen.

Wat mij hier persoonlijk erg bij geholpen heeft is door de gedachten die voorbij drijven te benoemen: “Hey, daar heb je dat irritante monstertje weer. Niet naar luisteren, die vertelt je toch alleen maar onzin.” Op deze manier maak je die innerlijke criticus zo klein, dat het geen grip meer op je heeft en je gezonde, vriendelijke keuzes kan gaan nemen voor jezelf.

Jij bent niet jouw gedachten

Of je nu een eetstoornis hebt, last hebt van eetproblematiek of op wat voor manier dan ook last hebt van een te aanwezige innerlijke criticus, deze strategie kan je goed helpen om wat liever voor jezelf te zijn. Soms kunnen die negatieve gedachten zó echt lijken dat ze jouw realiteit gaan creëren, maar onthoud altijd dat jij niet je gedachten bent, je hébt ze.

Liefs, Lotta

PS: Wil jij je innerlijke criticus leren herkennen en starten met meditatie? Willemijn en Jane hebben speciaal voor jou de Online Meditatie Coach ontwikkeld.

 


Gepost onder Coaching

Lotta Breed

door Lotta Elisabeth

Reacties