fbpx
Schaam je je voor je lichaam? Zo krijg je weer zelfvertrouwen!

Schaam je je voor je lichaam? Zo krijg je weer zelfvertrouwen!

Even je buik inhouden voor de foto, dat shirtje aantrekken als je op het strand ligt of ’t licht uit doen als je partner dichterbij komt. Je kent misschien ook van die momenten dat je net niet helemaal comfortabel bent in je lichaam. Dat je schaamte voelt opkomen over hoe je eruit ziet en liever niet wilt dat iemand je lichaam ziet of aanraakt. De meeste vrouwen hebben daar regelmatig mee te maken.

Bij de een gaat het over de buik, bij de ander over de billen en bij weer een ander over de borsten. De schaamte kan je overvallen en er kunnen onzekerheid en negatieve gedachten uit voortkomen. Hoe ga je om met schaamte over je lichaam en wat kun je doen om vol zelfvertrouwen lekker in je lijf te zitten?

Ideaalbeelden veroorzaken schaamte

Dat we ons schamen voor ons lichaam en denken dat ons lichaam niet goed is zoals het is, komt voor een groot deel omdat we ons vergelijken met ideaalbeelden.

In de media zien wij voornamelijk slanke lange vrouwen. Omdat we daar continu mee geconfronteerd worden zijn wij gaan denken dat dat normaal is. Zij zien eruit als sexy, stralend en gelukkig en dat willen we natuurlijk allemaal zijn.

Onbewust geloven we dat we er zo uit moeten zien om geaccepteerd te worden en ons gelukkig te voelen.

In werkelijkheid is het echter “normaal” dat iedereen een uniek lichaam heeft dat er anders uit ziet. Een eigen bouw, botstructuur en vormen.

We zijn een slank lichaam als “goed en gezond’ gaan zien en een voller lichaam als “slecht en ongezond’.

Het is tijd voor acceptatie

De tijd is aangekomen dat we collectief los mogen gaan laten dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn en er op een bepaalde manier uit moeten zien. We mogen gaan accepteren hoe uniek we zijn en dat we er allemaal anders uitzien. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid en ontspanning.

Gelukkig zien we langzaam ook meer vollere modellen verschijnen wat ons perspectief langzaam een beetje verandert.

Ik voel me dik

Vaak hoor ik vrouwen die ik coach zeggen “ik voel me dik”. Maar je dik voelen kan niet. Dik zijn is geen emotie, het is geen gevoel. Het is een label.

Het gevoel of de emotie die we eraan koppelen is vaak schaamte, verdriet of pijn omdat we geloven dat er iets niet goed met ons is. We vergelijken onszelf (waarschijnlijk onbewust) waardoor we onszelf wijsmaken dat we niet goed genoeg zijn zoals we eruit zien.

Dit komt omdat we dik associëren met niet goed. Zeker wanneer je kampt met overgewicht kan het zijn dat je opmerkingen hebt gekregen dat je dik bent of dat je volgens anderen op moest passen met wat je at omdat je anders dik zou worden.

Ook zijn we gaan geloven dat je dik bent met maat 40, dat je lui bent als je voller bent, dat je ongezond bent als je dik bent en dat je geen discipline hebt als je dik bent.

Als je je regelmatig ‘dik’ voelt kan het zijn dat iets in jou geraakt wordt waardoor (oude) pijn, schaamte en angst opkomen. Je maakt het jezelf makkelijker door de lading van het woord dik af te halen en het meer te zien en benaderen als neutraal. Net zoals het woord groot of klein of groen of geel.

Als je er niet langer een oordeel aan hangt en je het neutraal kan zien zal er veel schaamte en angst over je lichaam verdwijnen. Je voelt je daardoor direct lekkerder en lichter zonder dat je ervoor op dieet hoeft of er iets voor hoeft te doen. Hoe je dat kunt doen? Dat lees je verderop in het artikel.

Het veranderen van je perspectief

Wat ik ook veel tegen kom in mijn werk als healthcoach is dat vrouwen bang zijn dat mensen ze zien als dik. Ze maken wat de ander van ze vindt belangrijker dan hoe ze zich zelf voelen.

Maar het is je eigen perspectief dat bepaald hoe jij kijkt naar jezelf en naar anderen. Een dik persoon kan namelijk heel gezond, gelukkig en actief zijn en een dun persoon ongelukkig, lui en ongezond.

Als jij in staat bent je eigen oordelen te zien maar niet langer te geloven of voor waar aan te nemen dan kan de schaamte over je lichaam en de angst om aan te komen ruimte maken voor liefde en acceptatie voor jezelf en je lichaam.

Tips voor meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie

Dat is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe je dat doet? Deze 5 tips geven je meer zelfvertrouwen over je lichaam:

1. Verwelkom al je gevoelens en emoties

Alles wat je voelt mag er zijn. Verwelkom de schaamte, de angst en het verdriet en stop ze niet weg. Accepteer dat ze er zijn.

Als je denkt dat je je “dik” voelt, onderzoek dan wat er echt aan de hand is. Is er schaamte? Angst? Pijn? Wat zit daaronder? Voel je je niet goed genoeg? Ben je bang om er niet bij te horen? Waar in je lichaam voel je het? Wat voel je precies? Is het groot of klein? Zijn er gedachten? Wat vertellen ze je? Is het waar wat ze vertellen?

Wees er bij aanwezig en geef alles de ruimte. Dan zal je zien dat er een moment komt waarop de emoties plaatsmaken voor andere gevoelens. Het heeft bijna altijd te maken met de collectieve I am not good enough. Besef dat je er zelf voor kunt kiezen om daar uit te stappen en te gaan geloven dat je goed genoeg bent.

Hoe rustiger je bij de gevoelens en emoties aanwezig kunt zijn zonder afleiding te zoeken in eten of iets anders, deste makkelijker wordt het om jezelf helemaal te accepteren zoals je bent. Mediteren helpt om dit te oefenen.

2. Zie je oordelen

Train jezelf in het opvangen van de oordelen die je nog hebt. We hebben allemaal oordelen en we projecteren deze continu op onze omgeving.

Zeker als we erg getriggerd zijn heeft dit vaak te maken met oordelen die wij hebben over hoe wij vinden dat de ander of een situatie zou moeten zijn.

Als je “ziet” dat je oordeelt schrijf de oordelen dan op en stel jezelf de vraag, is dit waar? Geloof ik dit?

Een andere manier is door de oordelende gedachten tijdens meditatie naar je hart te brengen. Je hart is een neutrale plek.

Je zal zien dat dit veel inzicht geeft en het een gevoel van vrijheid geeft dat je deze oordelen los mag laten.

3. Geef complimenten

Als je merkt dat er veel schaamte is over je lichaam geef jezelf dan elke dag een compliment.

En niet alleen jezelf en je lichaam maar ook een ander. Iemand die je kent of die je niet kent.

Watje geeft krijg je terug en je zal zien dat dit mooie momenten oplevert die blije gevoelens en zelfvertrouwen veroorzaken.

4. Wees kwetsbaar en deel wat je voelt

Neem jezelf en je gevoelens serieus en druk ze niet weg. Uit ze naar de mensen om je heen. Door uiting te geven aan hoe je je echt voelt dus door je gevoelens van schaamte te delen ontstaat er ruimte.

Ook ontstaat er een mooie diepe verbinding met mensen om je heen. Je zal ervaren dat mensen je helemaal goed vinden zoals je bent. Met je lichaam en alle gevoelens die je ervaart en dat kan enorm helend werken.

Heb je geen vrienden of familie waarmee je dit wilt of kunt delen zoek dan een online steungroep of een vrouwen cirkel.

Jezelf toestaan om de schaamte te voelen en anderen toestaan om je in de schaamte te ontvangen is een grote liefdevolle stap naar jezelf!

5. Positieve affirmaties

Jij bent goed genoeg dus behandel jezelf ook goed. Hoor je dat je negatief praat tegen jezelf? Merk het op, zeg stop en geloof wat je zegt niet langer.

Vergeef jezelf voor alles wat je tegen jezelf hebt gezegd dat niet waar is en gebruik positieve affirmaties die je kracht bij staan. Bijvoorbeeld ik ben goed zoals ik ben.

Zeg deze zin niet alleen, maar voel ook echt hoe het voelt om je goed genoeg te voelen. Welke sensaties voel je? Waar voel je dat? Maak contact met dat gevoel en doe het zoveel mogelijk.

6. Self-care voor meer zelfvertrouwen

Wees niet alleen op bepaalde momenten lief voor jezelf. Geef het prioriteit en besteed veel aandacht aan jezelf.

Vraag elke dag wat je nodig hebt om je goed te voelen en geef jezelf dat. Ben je moe? Gun jezelf rust. Heb je behoefte aan een knuffel of een goed gesprek? Bel een vriendin. Heb je stress? Boek een massage.

Wees lief voor jezelf, geef jezelf de aandacht die je verdient. Je bent het waard dus gun jezelf alleen het allerbeste dan zal je zien dat je snel weer vol zelfvertrouwen en stralend rondloopt!

Meer lezen van Anita:

Anita Mulderij

door Anita Mulderij

Reacties