fbpx
Controle over eten hoe laat je het los

Controle over eten, hoe laat je het los

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen hoe ik genezen ben van de eetstoornis anorexia nervosa. Tegenwoordig zet ik mijn eigen ervaring en kennis in om andere vrouwen te helpen weer een gezonde relatie met eten en met zichzelf op te bouwen. In de praktijk zie ik vaak mensen die heel gecontroleerd eten: iedere dag hetzelfde, perfect afgepast en met maar weinig ruimte voor spontaniteit. Maar hoe laat je dit los? En wat is het alternatief?

De schijnveiligheid van dieetregels

Tegenwoordig vliegt het ene na het andere dieet je om de oren. Iedere methode heeft weer eigen regels en restricties. Het ene dieet prent je in dat koolhydraten de duivel zijn, het andere dieet bant juist alle vetten uit. Deze extreme methodes om gewicht te verliezen, brengen je vaak alleen nog maar verder van huis> Door vast te houden aan deze regels wordt je honger- en verzadigingsgevoel volledig ontregeld. In plaats van te leren vertrouwen op je lichaam, leer je te vertrouwen op regels uit een dieetboek. Niet voor niets beginnen veel eetstoornissen en eetproblemen met het volgen van een dieet.

Die regels kunnen jou een houvast bieden die je misschien op dat moment niet in je eigen leven ervaart. Het voelt veilig, maar die veiligheid is slechts een schijnveiligheid. Hoe meer je eraan vasthoudt, hoe enger het wordt om die regels weer los te laten. Dit wordt nog moeilijker als ze voor het verliezen van lichaamsgewicht effectief zijn gebleken, ook al zijn die regels voor je gezondheid misschien helemaal niet zo goed.

Stap jij uit je comfortzone?

Het vasthouden aan die regeltjes zorgt er ook voor dat jouw comfortzone steeds kleiner wordt. Hoe werkt dit precies? In dit model zijn er drie zones te onderscheiden:

De comfortzone: dit voelt veilig, makkelijk en vertrouwd, maar als je comfortzone te klein wordt, kan dit ook benauwd voelen. De bewegingsvrijheid wordt dan immers steeds kleiner.

De stretchzone: deze zone voelt uitdagend, een tikkeltje eng. Je duikt in het diepe, maar weet dat je het wel gaat redden. Eng? Zeker! Kan je het aan? Dat ook!

De paniczone: totale paniek! Kom je in deze zone terecht? Dan ben je eigenlijk een stap te ver gegaan. Dat waar je zo bang voor was, zie je nu bevestigd en het is teveel om nu mee te dealen. De paniczone zorgt er vaak voor dat je nog verder terugschrikt in je comfortzone. Niet handig dus!

Zoals de beschrijving van de verschillende zones al laat zien, kan de comfortzone heel benauwd voelen als deze, door regels en restricties, steeds kleiner geworden is. Het kan je leven zodanig gaan belemmeren dat je tot stilstand komt en eigenlijk alles en iedereen aan je voorbij ziet gaan.

Zo ook met eten. Als jij altijd maar vasthoudt aan je standaard eetschema of eetpatroon, kan dit misschien heel veilig voelen, maar het beperkt je in je bewegingsvrijheid.

Uit eten gaan, verjaardagen en andere feestjes worden een bron van stress. Als alles gecontroleerd en uitgebalanceerd moet zijn, blijft er weinig ruimte over voor spontaniteit en genieten. En is dat niet wat het leven juist zo de moeite waard maakt?

Maar hoe laat je die controle dan los?

Herken je jezelf in bovenstaande situatie? Houd je dan vast aan het comfortzone-model en ga op zoek naar stapjes die in jouw stretchzone vallen. Hiermee maak je je comfortzone weer ruimer en wordt deze weer écht comfortabel in plaats van benauwend.

Eet als je weer honger voelt

Vaak krijg ik de vraag: “Maar als ik iets anders of meer eet voor lunch, wat moet ik dan later op de dag nog eten?” Praktisch gezien is het antwoord heel simpel: eet als je weer honger voelt. Is dat pas bij de avondmaaltijd? Dan is dat prima en heeft je lichaam kennelijk dan pas nieuwe voedingsstoffen nodig. Is dit al om drie uur ’s middags? Vertrouw dan op je lichaam en eet iets. Wil je het veilig voor jezelf houden? Dek jezelf dan in door een gezonde snack bij de hand te hebben voor het moment dat je weer honger voelt.

 

Durf jij op je lichaam te vertrouwen?

Het volledig loslaten van de controle heeft alles te maken met het durven vertrouwen op je lichaam en daarmee dus ook leren houden van je lichaam. Deze twee gaan naar mijn idee hand in hand. Vertrouwen op je lichaam kan alleen als je je lichaam omarmt en accepteert. Op dat punt kom je niet van de ene op de andere dag. Dit is een spannend en geleidelijk proces.

Zelf kan ik nu, na zeven jaar genezen te zijn van anorexia, eindelijk zeggen dat ik volledig ‘op gevoel’ eet. Ik heb geen enkele dieetregel waar ik me aan vasthoud en geen dag ziet er bij mij hetzelfde uit. Toch eet ik hartstikke gezond, behoorlijk gestructureerd, heb ik een gezond gewicht en voel ik me hartstikke fit.

Als ik ben aangekomen, zorgt dit bij mij niet meer voor paniek of drastische maatregelen, maar zie ik dit als signaal om weer wat meer de tijd te nemen voor mijn eten. Ik stap uit de drukte van alledag en vang daarmee de signalen van mijn lichaam beter op, waardoor ik ook beter voel waar mijn lichaam behoefte aan heeft. Door alleen te eten wanneer mijn lichaam aangeeft dat het honger heeft, verdwijnen die extra kilo’s vanzelf weer, geleidelijk aan.

Controle over eten, hoe laat je het los?

De beste methode om controle over eten los te leren laten, is in mijn visie door te bouwen aan de relatie met jezelf en je lichaam. Hoe meer vertrouwen jij hebt in jouw lichaam, hoe veiliger het voelt om de controle over eten los te laten en uit je comfortzone te stappen.

Maar, om dat vertrouwen in je lichaam te krijgen, is het ook heel belangrijk om nú al stappen in die stretchzone te zetten en dus tegen die schijnveiligheid in te gaan. Dit is de enige manier om te ervaren dat je inderdaad kan vertrouwen op de signalen van je lichaam. Vind je dit nog erg moeilijk? Of weet je niet waar je moet beginnen? Hier kan ik je bij helpen. Schrijf je via dit formulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek, waarin we samen kunnen evalueren wat jij nodig hebt om de controle over eten los te laten.

Geef niet op en ga deze uitdaging aan, stap voor stap!

Liefs, Lotta

 


Gepost onder Coaching met de tag Gezond eten & drinken

Lotta Breed

door Lotta Elisabeth

Reacties