fbpx
10 dingen om burnout voorkomen

10 dingen die je nú kunt doen om een burn-out te voorkomen

Burnout. Stress. Emotionele uitputting. Éen op de zeven personen ervaart stressklachten. Voor velen komt een burn-out uit de lucht komt vallen. Pas in retrospectief ziet men hoe vaak we over onze eigen grenzen heen gaan. Hoe grijp je in voordat het misgaat? Hierbij geef ik je 10 dingen die je nu kunt doen om een burn-out te voorkomen. Inclusief bijbehorende boekentips!

We hebben een information overload

Vandaag de dag hebben we met veel externe factoren te maken die onze energiereserves ongemerkt leegtrekken. Door de razendsnelle technologische revolutie staan we blootgesteld aan extreem veel prikkels. Ons brein evolueert helaas minder snel dan onze elektronica. Hier gaat het mis, wij kunnen deze informatie overload moeilijk verwerken. Tenzij we bewuste keuzes maken in hoe we met onze tijd, werk en energie omgaan.

10 dingen die je nú kunt doen om een burn-out te voorkomen.

1. Optimaliseer je slaap

In je slaap laad je op. Je lichaam regenereert cellen, je brein verwerkt informatie en emoties. Slecht- of te weinig slapen heeft negatieve consequenties op alles wat je overdag doet. Minder dan 7-8 uur slaap heeft een sterk negatief effect op je concentratie, je geheugen, je prestaties, je uithoudingsvermogen en je incasseringsvermogen.

Boektip: The Sleep Revolution – Arianna Huffington | Sleep smarter – Shawn Stevenson

10 dingen om burnout voorkomen

2. Laat je niet afleiden

Het op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws, appjes, social media en e-mails gaat ten koste van onze productiviteit, concentratie en rust. Als je uit je concentratie wordt gehaald met een binnenkomend mailtje, of piepje van je telefoon, duurt het 20 minuten voordat je weer op je oude concentratie niveau zit. Om je stress te minimaliseren en je prestatie en concentratie te optimaliseren kun je ‘s ochtends het beste alle meldingen uitzetten en je concentreren op je twee grootste taken. Zet om 12:00 alles weer aan en werk dan de kleinere taken af. Je kan natuurlijk ook gewoon een digitale detox doen. 24 uur zonder prikkels!

Boek tip: Deep Work – Cal Newport

10 dingen om burnout voorkomen

3. Zoek een gezonde balans in presteren en opladen.

‘Work hard, play hard’ toch…? Niet helemaal. Door de week hard werken en in het weekend fulltime in de lampen hangen, brengt je heel snel in de gevarenzone. Je mentale en lichamelijke prestaties worden namelijk niet bepaald door hoe hard je werkt maar hoe goed je hersteld na inspanning. Als er geen herstel is na inspanning, zullen je prestaties op de lange termijn zichtbaar afnemen. Work hard, rest hard. And then play;-).

Boektip: Busy – Tony Crabbe

10 dingen om burnout voorkomen

4. Dagdroom

Dagdromen is als het ware mentale yoga. Je prefrontale cortex neemt alle primaire informatie en prikkels op. In rustmomenten – bijvoorbeeld tijdens het dagdromen – word je mediale prefrontale cortex geactiveerd, het gebied dat geassocieerd wordt met het langetermijngeheugen, het maken van associaties, het verwerken emoties en de perceptie van tijd. Zo komt er ruimte in het brein voor het verwerken van nieuwe prikkels en voorkom je over-stimulans.

Boek tip: Mentaal Kapitaal – Elke Gerearts

10 dingen om burnout voorkomen

5. Beweeg & Natuur

Een snelle manier om je hoofd uit de ratel- of piekerstand te halen is door te bewegen en je hartslag omhoog te brengen. Door beweging versnelt je ademhaling en dit zorgt voor meer zuurstof in je hersenen. Bewegen in de natuur heeft als bijkomend voordeel dat je stressniveau met 75% daalt. Je pauze overslaan of aan je bureau eten is dus een no-no. Hup! Naar buiten een frisse neus halen.

Boektip: The upside of downtime – Sandi Mann

10 dingen om burnout voorkomen

6. Multi-tasken

Sta je ‘s ochtends te bellen, je brood te smeren en je was te vouwen, tegelijk? Grote kans dat je stressniveau op dat moment (vaak onbewust) heel hoog zit. Ons brein neemt ons dagelijks flink in de maling door dopamine aan te maken als we twee dingen tegelijk doen. We voelen ons daardoor productief maar in werkelijkheid neemt onze productiviteit met 40% af. Ons brein kan namelijk maar een ding tegelijk. Als we er toch twee doen, dwingen we ons brein om razendsnel tussen twee taken te switchen. Hiermee zet je onnodig veel druk op je mentale uithoudingsvermogen.

Boektip: The Happiness Effect – Shawn Achor

10 dingen om burnout voorkomen

7. Je innerlijke dialoog

‘Ik weet niet of ik hier goed genoeg voor ben… Wat moeten ze wel niet van me denken? Ik kan dit vast niet’. Vaker dan je bewust bent, voer je een mentaal gesprek met jezelf. Het is de moeite waard om hier eens stil bij te staan en te kijken hoe positief dit gesprek is. Voor 75% van ons is dit gesprek een van de hoofdoorzaken van stress. Een goede test is om je af te vragen of je de dingen die je tegen jezelf zegt ook tegen je beste vriend(in) zou zeggen en probeer van de beperkende gedachten, helpende gedachten te maken. In plaats van ‘het lukt me nooit’, ‘ik ga het proberen’ is al een goed begin!

Boektip:  Unleash the Power within – Tony Robbins

10 dingen om burnout voorkomen

8. Mediteer

Uit onderzoek blijkt dat meditatie niet alleen onze hersengolven positief beïnvloeden maar ook ons immuunsysteem, de bloedcirculatie, de cortisol en adrenaline helpt reguleren en het je nieuwe energie geeft. Toch is het voor veel mensen vaak moeilijk om zichzelf hiertoe te zetten. 

Tip: Doe mee met de Online Meditatie Coach. Zo leer je in 40 dagen mediteren en creëer je een gewoonte. Klik hier voor meer info. 

10 dingen om burnout voorkomen

9. Drink water

Ons lichaam bestaat voor 75% uit water. Als je lichaam slechts 0,5 liter water tekort komt, voert dit druk uit op het lichaam en stijgt je cortisolniveau (het stresshormoon). Drink dus gedurende dag voldoende water. Verwar dit niet met cafeïne houdende dranken als koffie en thee. Deze gelden niet als water en hebben vaak juist het tegenovergestelde effect.

10 dingen om burnout voorkomen

10. Haal adem

Je ademhaling bepaald voor een groot deel hoe je je voelt. Een hoge en oppervlakkige ademhaling ‘activeert’ je stress response. Het verhoogt de hartslag en zorgt op de lange termijn voor slecht slapen, verminderde concentratie, wazig zien en in het ergste geval hartkloppingen, paniekaanvallen of hyperventilatie. Rustig en diep ademhalen heeft het tegenovergestelde effect. In tijden van stress is het dus raadzaam om 1 -2 keer per dag een ademhalingsoefening te doen. Een prettige ademhalingsoefening om te proberen is de 4,7,8 ademhalingsoefening van Dr. Weil.

Tip: Hier vind je meer ademhalingsoefeningen.

Wil je graag met een coach hierover in gesprek? Coach Liselotte kan je hier dan bij helpen!


Gepost onder Coaching met de tag Stress en Burn-out Coach

Liselotte Betist

door Liselotte Betist

Reacties